Obserwatorzy

sobota, 1 września 2012

Wiejska szarlotka



Sierpień kojarzy mi się nie tylko z końcem wakacji i nerwowym przygotowaniem do powrotu do szkoły, ale też z sezonem na jabłka. Przedwczoraj wróciłam z warmińskiej wsi, gdzie z przyjaciółką praktykowałyśmy "wiejski chillout". Jabłonki aż uginały się od owoców, więc postanowiłyśmy zrobić szarlotkę. Z jabłek skorzystałyśmy nie tylko my-te stare stały się deserem dla świń, te ładniejsze dla konia, a te idealne, prosto z drzewa trafiły prosto do ciasta :) Jest mnóstwo sposobów na podawanie szarlotki- można ją jeść na ciepło z lodami, na zimno z kubkiem mleka, a nawet z musem miętowym (który zamierzam niedługo zrobić i podzielić się z Wami przepisem). A Wy jaką szarlotkę lubicie najbardziej? :)


Ciasto na dużą blachę (możecie podzielić przepis na pół):
4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1 1/4 kostki margaryny
6 dużych żółtek
2 łyżki śmietany

Nadzienie:
8 obranych jabłek- nie bójcie się mieszać gatunków!
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania

Mąkę, cukier puder i proszek wsypać do miski. Pokroić masło na małe kawałki i dodać do mąki. Posiekać. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić ciasto (my zrobiłyśmy to w termomixie). Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i przez godzinę chłodzić w lodówce.

W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je na drobne kawałki. Umieścić je w rondelku, dodać wodę i dusić pod przykryciem przez 15 min. Dodać cukier i cynamon, lekko zamieszać. Do szklanki z sokiem cytrynowym dodać mąkę ziemniaczaną, zamieszać i dodać do masy jabłkowej. Dusić przez 2 minuty, nie dopuścić do rozgotowania.

Rozgrzać piekarnik do 180'C, formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z jednej części ciasta rozwałkować spód i umieścić go w blaszce. Piec przez 8 minut po czym posypać bułką tartą i wyłożyć na nią masę jabłkową. Przykryć resztą ciasta.
Piec około godziny (lub aż do zarumienienia). Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

P.S Zastanawiało mnie zawsze jaka jest różnica między szarlotką, a jabłecznikiem. Już znam odpowiedź! Jabłecznik jest ciastem z samych jabłek, natomiast szarlotka może mieć w sobie poza jabłkami także np gruszki czy brzoskwinie. Warto wiedzieć :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz