Obserwatorzy

czwartek, 20 września 2012

Wegańskie ciasto bananowe



Jesień nie należy do moich ulubionych pór roku. Szare chmury za oknem i nieustanny deszcz sprawiają, że jedyne na co mam ochotę to leżenie pod kołdrą i oglądanie seriali. Oczywiście najlepiej z jakąś przekąską pod ręką :)
Ciasto bananowe należy do najprostszych i zarazem najsmaczniejszych jesiennych wypieków. Cynamon nadaje mu piękny kolor i aromat, oraz idealnie łączy się ze smakiem ciepłego mleka z miodem (jeśli wolimy wersję nie-wegańską ;) Po powrocie z jesiennego spaceru ciepłe ciasto jest niezastąpione!
Dodatkowe składniki jakimi możecie zmodyfikować mój przepis to kawałki czekolady lub migdały w słupkach które wrzucicie do masy. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze lepsze.

Składniki: 
2 duże banany (najlepiej już podstarzałe)
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
trochę ponad połowę szklanki oleju
cynamon, cukier wanilinowy

Przygotowanie: 
Banany rozgniatamy z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Mieszamy dokładnie. Powoli wlewamy olej, ponownie mieszamy aż do połączenia się składników. (Opcjonalnie dodajemy migdały, kawałki czekolady). Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy cukrem cynamonowym (może być wanilinowy) i cynamonem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180'C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz