Obserwatorzy

czwartek, 6 września 2012

Wegetariańska bomba białkowa czyli chilli sin carne



Po hiszpańsku oznacza to po prostu "chilli bez mięsa" i jest wegetariańską wersją "chilli con carne". Po raz pierwszy przepis na to danie został udokumentowany 2 września 1519 roku, a lista składników zawierała gotowane pomidory,sól, papryczki chilli i mięso. Bernal Diaz del Castillo, który jako pierwszy spisał przepis na tę ostrą potrawę przyznał, iż pochodzi ona od Indian "Cholulan", sprzymierzeńców Azteków. Indianie byli tak pewni swojej wygranej nad konkwistadorami, że przygotowali kilkanaście kociołków chilli, które czekały na świętowanie "dnia zwycięstwa". Co ciekawe, ich przepis został wzbogacony o mięso... dodane już przez konkwistadorów :)
 Przepis ten jest bardzo bogaty w białko (skumulowane w ciecierzycy i fasoli) dlatego jest idealne dla wegetarian. Doskonałym pomysłem jest również zmiksowanie wszystkich składników i zrobienie z nich czegoś w stylu pasty na pieczywo lub na chrupkie tortille. Sami wybierzcie, jak będzie Wam najbardziej smakować :)

Przepis na danie dla 2 lub 3 osób:

2 torebki brązowej kaszy
1 puszka ciecierzycy
1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub pomidory w puszce
1 papryka
1/2 pomidora (jeśli używamy przecieru)
1 papryczka chilli
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 mała puszeczka słodkiej kukurydzy
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki chilli w proszku

Przygotowanie:
Ciecierzycę wysypać na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz poszatkowanego pomidora. Dusić pod przykryciem kilka minut, następnie zalać warzywa przecierem pomidorowym. Do powstającego sosu dodać skrojoną papryczką chilli i czerwoną fasolę. Doprawić garam masala i chilli w proszku, wsypać kukurydzę. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Ugotowaną kaszę wysypać na patelnię i połączyć z sosem. Podawać najlepiej ze szklanką mleka (niweluje dla wielu zbyt ostry smak).











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz