Obserwatorzy

sobota, 1 września 2012

Goodhi Bhaji- cukinia po hindusku

Kuchnia indyjska, poza włoską, należy do moich ulubionych. Cenię ją za różnorodność przypraw i pikantne smaki, oraz za to, że jest w dużej mierze wegetariańska :) Hindusi to w większości wegetarianie z przyczyn ekonomicznych, albo religijnych (np bramini), choć Śiwa strofował ludzi, którzy niewolniczo trzymali się swoich rytuałów żywieniowych. Twierdził, że gdyby istniała możliwość zbawienia jedynie przez jedzenie trawy, to osły natychmiast osiągnęłyby wyzwolenie. ;) Danie to nie zawiera niestety zbyt wiele białka-można je jednak zmodyfikować dodając do warzyw kotlety sojowe (np zrobić z nich mini-kotleciki), albo dodać ciecierzycy.
Dzisiejszy przepis jest niezwykle prosty, a zarazem efektowny-na pewno zachwycicie nim swoich znajomych.




Składniki: 
2 średnie cukinie
2 średnie cebule
1 pomidor, sparzony i obrany
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 torebki ryżu brązowego
1 kostka bulionu warzywnego

Niezbędne przyprawy:
1,5 łyżeczki Garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy lub imbiru
1/2 lub 1/4 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki soli i pieprzu

0,5 szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić na małe kawałki. Pokroić cebule w kostkę, smażyć na 2 łyżkach oleju. (W tym momencie nastawić wodę z bulionem na ryż). Wyłożyć poszatkowany pomidor i zalać go przecierem. Wsypać garam masala, kurkumę lub imbir, przyprawić solą, pieprzem i chilli. Dolać trochę wody, by powstał sos. Wyłożyć cukinię i dusić pod przykryciem aż zmięknie. Następnie dodać wiórki kokosowe, dobrze wymieszać. Podawać na ciepło z ryżem.

अपने भोजन का आनंद लें! -Smacznego! :)


1 komentarz: