Obserwatorzy

poniedziałek, 14 października 2013

Jaglotto z fasolą

Znacie risotto? Na pewno próbowaliście jego oryginalnej wersji. Przywiezione z Chin przez Marco Polo, stało się hitem włoskiej kuchni, a kucharze fantazjując na jego temat prześcigiwali się w urozmaicaniu znanej bazy dodając owoce morza, plastry mięsa, czy nawet grzyby.
Ja dziś postanowiłam zrobić własną wersję risotto, z tym że znudzona ryżem postawiłam na kaszę jaglaną. Jest bardzo dobrym źródłem energii, gdyż w jej 100g jest aż 340 kcal i 67% to skrobia, jest bezglutenowa, ale co najważniejsze- znajdziemy w niej sporo niespotykanej zbyt często w pokarmach krzemionki, która zbawiennie wpływa na nasze włosy, paznokcie i stan cery.



Składniki:
-2 szklanki kaszy jaglanej (solidnie przepłukać na sitku)
-1 mała cukinia, obrana i pokrojona w piórka
-1 mała cebula, pokrojona w kostkę
-puszka białej fasoli
-1 pomidor
-2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
-1 łyżka rozmarynu
-1 kostka warzywna
-Zioła prowansalskie, słodka papryka, chilli, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Gotujemy kaszę, dodajemy do niej kostkę warzywną i mieszamy. Zostawiamy na gazie.
W garnku umieszczamy oliwę, na której smażymy cebulę z czosnkiem. Dodajemy rozmaryn, zioła prowansalskie i sól. Następnie do tego garnka wrzucamy ugotowaną już kaszę.
W międzyczasie smażymy na patelni cukinię, po chwili dodajemy pomidory i na samym końcu odsączoną fasolę. Posypujemy warzywa słodką papryką, pieprzem, chilli, solą czosnkową czy czym tylko uznamy.
Przygotowane w ten sposób warzywa dodajemy do garnka z kaszą i dokładnie mieszamy z łyżeczką oleju kokosowego.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz