Obserwatorzy

poniedziałek, 14 października 2013

Śniadaniowe placuszki owsiane z bananem

Śniadanie to mój ulubiony posiłek dnia. Wtedy mogę pozwolić sobie na odrobinę słodkiego bez wyrzutów sumienia. Zazwyczaj jem owsianki (przepisy na ich różne rodzaje niebawem podam Wam w osobnej notce), ale odkąd znalazłam na Instagramie ten przepis, placuszki lądują na moim talerzu średnio 3 razy w tygodniu. Jako że zawierają płatki owsiane, otręby, jajko i mleko są idealnie zbilansowanym zdrowym posiłkiem- węglowodany złożone, białko i tłuszcze są nam niezbędne do zdrowej diety. Oto przepis na to śniadaniowe cudo :)

Z jogurtem z odżywką, oraz kiwi

W jogurtem greckim, brzoskwinią/z twarogiem z odżywką oraz bakaliami

Z plastrami jabłka

Z jogurtem z odżywką, oraz skrojoną gruszką

Składniki:
-1 jajko
-pół dużego banana/1 mały
-1/3 szklanki płatków owsianych górskich
-1/3 szklanki mleka roślinnego (migdałowe idealne), ew. krowiego
-2 łyżki otrębów żytnich (ew pszennych, owsianych)

Wszystkie składniki blendujemy ze sobą, ewentualnie dodając kopiastą łyżkę mąki/więcej płatków owsianych zagęszczamy do idealnej konsystencji. Smażymy na rumiano na oleju kokosowym.
Na takie placuszki zazwyczaj kładę mielony twaróg/jogurt grecki zmieszany z porcją odżywki białkowej/masło orzechowe i posypuję płatkami migdałów, lub układam sezonowe owoce.
Sprawdźcie ten przepis i zobaczcie, z czym smakują Wam najbardziej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz