Obserwatorzy

sobota, 16 marca 2013

Dietetyczne placuszki otrębowo-jogurtowe

Trwa akcja lato, czyli zrzucania z dupska nadprogramowych kilogramów. Na dzisiejsze śniadanie zamiast owsianki z odżywką białkową zarządziłam takie oto placuszki. Są naprawdę smaczne i łatwe w przygotowaniu, a jeśli pominąć smażenie na oleju kokosowym, składniki można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Do ich przygotowania potrzebujemy:

1 jajka (osobno rozdzielamy białko i żółtko)
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki otrębów (żytnich/pszennych/miks)
80 gramów serka Bieluch (albo homogenizowanego)
5 łyżek mleka
1 łyżka miodu (albo 12 kropli stewii)

W jednej misce ubijamy pianę z białka, a w drugiej łączymy żółtko z mlekiem i miodem. Mieszamy, dodając mąkę i otręby. Przekładamy białko do mącznej masy i starannie łączymy składniki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego/na zwykłym oleju.

Przygotowujemy masę jagodową: garść świeżych lub mrożonych jagód/dżem jagodowy + jogurt naturalny. Ucieramy razem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz